Medisch pedicure

Medisch pedicure

De medisch pedicure houdt zich, net als de pedicure, bezig met de verzorging van de voet en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen. Daarnaast voert de medisch pedicure ook specialistische behandelingen uit, zoals de behandeling van de risicovoet, waarbij ten gevolge van een ziekte (o.a. diabetes, reuma, spasticiteit, kanker) of andere oorzaken (o.a. ouderdom, verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties.

 
What do you want to do ?
New mail
Schimmelnagels (mycose)

Schimmelnagels ( mycose ) GK-Methode

Ik ben al medisch pedicure gespecialiseerd in schimmelnagels ( mycose ) 

Ik bied de volgende behandelingen aan:

 • GK methode is een pakkings methode welke ondersteunend werkt bij de behandeling van een schimmel nagel. Mycose (in de volksmond ook wel schimmel/kalk genoemd) is een lastig te behandelen probleem
   
  Deze methode is veilig doordat er met natuurlijke producten wordt gewerkt. En kan ook bij mensen met diabetici worden toegepast. Voor het beste resultaat wordt de behandeling 1 keer in de 4 weken toegepast, en in een later stadium 1 keer in de 8 weken. Na ongeveer 6 tot 8 behandeling ziet u de nagel uitgroeien.
   
  De prijs is zonder pedicure behandeling maar puur het behandelen van de schimmelnagels. Dit is een behandeling van 5 nagels mocht u meer besmetten nagels hebben dan is dit een meer prijs van 2,95 per nagel

  In combinatie met een basispedicure behandeling zijn de kosten 1e teennagel € 8,95  2e € 4,95 alle teennagels daarna € 3,95 

   
  Klik de regel hieronder aan en bekijk het filmpje op youtube.
 
 
link voor meer informatie over de schimmelnagel

Schimmelnagels (mycose)

In het YouTube filmpje vind u uitgebreide informatie betreft de schimmelnagel

Gelnagel voor mycosenagel (schimmelnagels) van LCN silver plus met anti-mycotische toevoeging

LCN WILDE-PEDIQUE silver plus is een elastische 1-fase kunststof (gel) “plus” staat voor een bijzonder anti-mycotische toevoeging. Door de toevoeging van de werkstof “microzilver”  En de innovatieve Wilde-Pedique silver plus bezit een antibacteriële werking die aan dit edelmetaal wordt toegekend. 

                         
Orthese ( siliconen )

Orthese ( siliconen )

Een orthese, ook wel een teenstukje genoemd, wordt gemaakt van siliconen. 

Om een goed passende orthese voor u maken, vindt er een uitgebried voetonderzoek plaats en kan er een blauwdruk gemaakt worden.Tijdens het onderzoek 

 • opgelet op de bewegelijkheid van de tenen
 • schoenen bekeken van binnen en buiten
 • aanwezige drukplekken
 • Drukpntlasting van een hamerteen
 • Drukontlastend van klauwtenen
 • weke likdoorn tussen de tenen
 • likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes
 • hallux valgus
 • scheef groeiende tenen

Medisch pedicure maakt alleen een drukvrij en ontlastende orthese, een corrigerende orhese wordt door een  podotherapeut gemaakt.

Gebruik van een orthese zal in het begin niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken. U kunt dit binnen een week constateren. Mocht dit wel zo zijn dan neemt u contact  met mij op.

In de nacht en in bed hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, let wel op dat je wel voldoende ruimt voor is in de schoen heeft. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, doe het verwijderne met beleid.

Onderhoud

U kunt de orthese wekelijks afwassen met zachte zeep, daarna wel goed laten drogen. Als u de orthese weer aandoet kunt u hem licht inpoederen met bv. talkpoeder. De poeder zorgt ervoor dat het voetzweet een beetje wordt opgenomen.

Tip!
Blijf altijd tussen u tenen controleren 

Anti-druk vilttechnieken

Pijnlijke drukpunten op of onder de voeten drukvrij leggen met vilttechnieken

Pijnlijke drukpunten op of onder de voeten en/of tenen kunnen tijdelijk drukvrij gelegd worden zoals bij:

 • eeltvorming
 • likdoorns
 • ingroeiende nagels
 • ter overbrugging van de overgang naar een steunzool
 • ter voorbereiding op een orthese
 • hallux valgus (De hallux valgus is de dikke knobbel aan de zijkant van de voet onder de grote teen)

  Vilttechnieken worden al jaren met succes toegepast bij veel uiteenlopende voetklachten.

 • Anti-druk vilttechnieken

  Het aanbrengen van anti-druk vilttechnieken kan bestaan uit diverse soorten vilt. Welk soort vilt er gebruikt wordt , wordt mede bepaald door de aandoening en de plaats waar deze zich bevindt. Het vilt wordt rondom de plaats gelegd en kan een aantal dagen blijven zitten. Hiermee ontlast men de pijnlijke plek waardoor de plek rust krijgt en beter herstelt.

  Vilttherapie biedt een tijdelijke oplossing en kan bijvoorbeeld worden ingezet als voorbereiding op een orthese of als overbrugging naar een steunzool.

  Uiteraard wordt eerst het eelt of de likdoorn verwijderd voordat deze drukvrij wordt gelegd. Het drukvrij leggen gebeurt met materialen die zodanig worden geplaatst dat men weer prettig kan lopen zonder dat men last heeft van deze “vervelende” plaatsen. De voeten voelen hierdoor weer prettig aan!

 • Het onderhoud

  Het is belangrijk dat de gebruikte materialen droog blijven. Bij het douchen kunt u het beste een plastic zak om de voet doen of de voet buiten het bad houden.

  Als u het gevoel heeft, dat de teen of voet wordt afgekneld door het materiaal, dan moet u het direct verwijderen. Als het eraf gehaald moet worden, dan kan dit het beste gebeuren na het douchen. De plaklaag van het materiaal laat dan makkelijker los. Nooit de pleister ruw van de huid aftrekken, liever rustig oprollen.

  De duur van deze therapie kan variëren van 2 dagen tot maximaal 1 week, afhankelijk van het advies van de pedicure.

Nagelbeugels

Nagelbeugel is een methode voor het corrigeren van misvormde nagels

Nagelbeugels is een innovatieve methode voor het corrigeren van alle vormen van ingegroeide teennagels. Deze vorm van nagelcorrectie is voor bijna iedereen geschikt, zelfs kinderen en diabetici. Podofix nagelbeugel vormt zich naar de nagel en brengt onmiddellijk verlichting.

Het aanbrengen van de beugel duurt slechts een paar minuten en je voelt het nauwelijks. Ook tijdens de dagelijkse activiteiten heb je er geen last van, zelfs met sporten of in het water.

Podofix is een zacht alternatief voor het corrigeren van misvormde nagels. Het helpt de nagels op een natuurlijke en gezonde manier terug te groeien.

Door deze eenvoudige methode kan men een operatie vermijden. Het ongemak van een ingegroeide nagel is snel en pijnloos verdwenen. Het effect is langdurig.

Blauwdruk maken bij de medisch pedicure

Blauwdruk maken bij de medisch pedicure

Een blauwdruk maken is vaak een oplossing en een antwoordt waar de klachten aan de voet vandaan komen. Dit kan door verkeerde afwikkeling van de voet, waardoor de druk pijnlijke plekken kunnen worden, en verschillende klachten veroorzaken. het is niet altijd duidelijk bij iedereen of hij of zij de voet verkeerd neergezet.

Wat is een blauwdruk?

Een blauwdruk is als een voetafdruk, zoals een vingerafdruk met een beetje inkt op een papier gezet kan worden.

De blauwdruk kan je het volgende zien;

 • welk deel of delen van de voet geef de meeste bij het staan en het lopen
 • welke voetettype
 • de stand van de voeten
 • de drukpunten die er op dat moment bestaan
 • de afwikkelpunten
 • de exacte lengte van de voet
 • de breedte van de voet
 • zijn beide relatief voeten gelijk
 • welke voet heeft de laat de meest problemen
 • Een blauwdruk kan dan ook verklaren waardoor er bepaalde klachten ontstaan, zoals ook een teveel aan eelt.

Klachten verhelpen

Blauwdrukken kunnen uitstekend helpen om een probleem, of een oorzaak, vast te stellen en een passende behandeling voor te stellen. In bepaalde gevallen wordt de blauwdruk ook gecombineerd met een inspectie van de schoenen.

Voetonderzoek en gevoelstesten

Voetonderzoek en gevoelstesten screening diabetes mellitus en reuma

Diabetes | Foot-vision podotherapie

De medisch pedicure heeft verschillende testen tot haar beschikking, elk voor een specifieke aandoening en met zijn specifieke doel om complicaties vroegtijdig op te sporen. Bepaalde spieren of gewrichten kunnen apart worden getest en veel standsafwijkingen kunnen op corrigeerbaarheid worden onderzocht, zowel statisch als dynamisch. Tijdens het neurologisch onderzoek worden zenuwen en zenuwfuncties getest.

Bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen zich complicaties voordoen met betrekking tot zenuwuitval in de voeten (neuropathie).

Het verlies van het oppervlakkige gevoel van de huid, ook wel het beschermende gevoel genoemd, is een belangrijk teken van ontstane neuropathie. Het aangewezen testinstrument is het 10-grams Semmes-Weinstein monofilament. Met dit instrument wordt het gevoel van de grote teen en van de kopjes van de eerste en het vijfde middenvoetsbeentje getest. Voor de aanvullende testen zijn meerdere instrumenten mogelijk als hulpmiddel, Endocrinozol 2018zoals een 128 hertz stemvork voor de vibratiezin (diepe gevoel), tiptherm, huidthermometer en doppler apparaat.

De combinatie van hoge druk op de onderzijde van de voet (zich uitend in eeltvorming) en het verlies van het oppervlakkige gevoel van de huid, geeft een hoger risico op het ontstaan van diabetische wonden.

Schoeninspectie is een belangrijk onderdeel van de screening op risico factoren voor het ontstaan van een diabetische wond. De juiste lengte, maar ook voldoende breedte en hoogte bij de tenen zijn belangrijke beoordelingspunten. Daarnaast moet de schoen voldoende stevig zijn en een goede afwikkeling kunnen toestaan door te buigen waar de voet ook buigt: bij de bal van de voet. Veters of klittenbandsluitingen hebben de voorkeur. Instappers en pumps zijn vaak te klein, omdat de voet bij voldoende lengte voor het afwikkelen, dan uit de schoen dreigt te slippen.

Tijdens een diabetes voet controle wordt gecontroleerd op:

 • de beweeglijkheid van de voetgewrichten;
 • de gevoeligheid (oppervlakkig en diep);
 • de doorbloeding;
 • of u zelf uw voeten kunt controleren

Verder wordt uw voet op wondjes, verkleuringen, eventuele drukplekken en temperatuurverschillen onderzocht en gekeken of er afwijkingen aan de nagels zijn.

Via de blauwdruk kan de druk onder de voeten bekeken worden en het type voet.

Ten slotte wordt gekeken hoe u uw voet tijdens het lopen afwikkelt en wordt een schoen- en kousonderzoek gedaan.

Het onderzoek van de voet leidt tot een risico-inventarisatie volgens de gemodificeerde Sims-classificatie. Het risico op een wond (ulcus) wordt vertaald naar een klasse lopend van 0 (geen verhoogd risico) naar 3 (een zeer hoog risico op wonden).

In principe is dit een jaarlijkse screening/controle, maar zijn er belastende risico’s geconstateerd, dan kan uw voeten eens per half jaar of een keer per kwartaal gecontroleerd worden door een podotherapeut.

Belastende risico’s / SIMS-classificatie* / Controle

 • Diabetes zonder belastende risico’s

           SIMS 0

           Eens per jaar

 • Tekenen van vaatlijden en/of tekenen van gevoelsverlies zonder drukpunten

           SIMS 1

           Iedere 6 maanden

 • Tekenen van vaatlijden en/of tekenen van gevoelsverlies met drukpunten

           SIMS 2

            Iedere 3 maanden

 • Eerder een open wond gehad of een amputatie ondergaan

           SIMS 3

           Iedere 3 maanden
 
MEEST VOORKOMENDE KLACHTEN

Ingroeiende nagel

Genees je ingegroeide nagels op een natuurlijke manier - Gezonder Leven
Een ingroeiende nagel og ingegroeide teennagel doet heel erg pijn.

Een ingroeiende teennagel komt veel voor, bij mannen, vrouwen en kinderen. Het is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen.  Helaas is het vaak onbekend dat er verschillende behandelingen mogelijk zijn voor deze aandoening. Een drastische ingreep als het (deels) verwijderen van de nagel is lang niet altijd nodig.

Wacht niet te lang maar maak een afspraak bij de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.

Hoe onstaat een ingroeiende nagel?

Ingroeiende teennagels ontstaan vaak door slecht passende schoenen en/of sokken. En door het verkeerd (te kort) knippen of scheuren van nagels.

Ingroeiende nagels kunnen een ontsteking veroorzaken. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg. Dit kan heel snel op komen zetten. 

Komt dit allemaal bekend voor en heb jij dit probleem , dan wil ik je daar graag bij helpen. Maar dan vraag ik ook commitment van jou, je zult er zelf ook wat voor moeten doen!

Ik vind het belangrijk om al mijn klanten een goede doeltreffende oplossing te bieden, daarom heb ik bijna alle mogelijke scholingen gevolgd om mij verder te verdiepen in het ontstaan, behandelen en voorkomen van ingroeiende nagels. Dat helpt mij een persoonlijk behandelplan op te stellen, en het helpt jou aan gezonde, pijnloze tenen.

 
Huid en diversen problemen aan de voet

 

Likdoorns, eelt, kloven, wratten, blaren. Allemaal vervelende problemen die aan de voet voor kunnen komen. Maar ook de wat specifiekere huidproblemen zie ik geregeld voorbij komen; psoriasis, eczeem, schimmelinfecties, gordelroos, infecties en nog veel meer.

Vaak kan ik deze huidproblemen aan de voet goed verhelpen of verlichten. Zo nodig stuur ik u door naar de juiste specialist op dat gebied.

 

Likdoorn, eeltpit of eksteroog

 

Eeltpit, eksteroog of likdoorn - Podotherapie van der Nat

Een likdoorn, ook wel eksteroog of eeltpit genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt.

Kloven

 

Kloven - De Voetzaeck

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is.

Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is door een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratie, meestal in combinatie met overmatig eeltvorming. De elasticiteit van de huid is afgenomen. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening. Aan de tenen ontstaan kloven door een verweekte huid welke veroorzaakt wordt door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water.

Heeft u last van kloven maak een afspraak en ze worden deskundig behandelen.

Uw voeten worden in de praktijk behandeld met een warme keratinepakking, daarna krijgt u het advies om de huid intensief te verzorgen met een klovencréme, deze is in de praktijk verkrijgbaar. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

Dit geldt ook voor u handen.

Voetwratten / wrat op de voet

 

Gewone wratten - Huidarts.com

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Het lichaam is in staat virussen te bestrijden, daarom zal een wrat uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Dit kan zo'n 8 jaar duren.

Voetwratten zijn zeer besmettelijk. U wordt om die reden geadviseerd om slippers te dragen in openbare ruimten. Dit voorkomt dat u besmet word, maar het voorkomt ook dat u anderen besmet met het wrattenvirus.

Alleen als u last heeft zal ik u doorverwijzen naar de huisarts om de wrat te laten behandelen.
 
Zo nodig heb ik als medisch pedicure ook enkele behandelmogelijkheden.
 
 

Eelt

 
Dikke voeten en pijnlijk eelt

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk; een natuurlijke beschermlaag. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

Meestal is de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk.

 

Heeft u last van overmatig eelt maak dan een afspraak voor deskundig behandeling  om te overmatige eelt terug te brengen tot de normale dikte en eventuele likdoorns zullen worden verwijderd.