De meest voorkomende voeten en nagelklachten !

Hieronder vind u de volgende informatie over:

 • eelt
 • likdoorn (eksteroog)
 • kloven
 • wratten
 • hamertenen
 • klauwtenen
 • wratten
 • zweetvoeten
 • Blaren

meestvoorkomende nagelklachten

 • Verdikte nagels (hypertrofische nagels)
 • Schimmel nagels (onchyomycose)
 • Tunnelnagels
 • Trauma-nagels en stootnagels
 • Lepeltjes nagel of holle nagels (koilonychia)
 • ingroeiendenagel
 • dwangnagel

Eelt

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenlaag van uw huid (ook wel de opperlaag). Het ontstaat van nature op plekken waar de huid last heeft van druk en wrijving. Onder de voet is vaak een dun laagje eelt aanwezig dat ter bescherming van de huid dient. Dit noemen we fysiologisch eelt. In sommige situaties blijft de hoornlaag verdikken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Dan is er sprake van overmatig ofwel pathologisch eelt. Het is dan ook van belang om te zorgen dat dit eelt regelmatig door de pedicure of medisch pedicure wordt verwijderd.

Beschrijving eelt op de voet

Eelt is geelachtig van kleur. Het komt voor op de bal van de voet, de hiel en/of op, onder, aan of tussen uw tenen. Eelt kan ook aan de zijkant van uw voetzool ontstaan. U kunt er veel last van hebben. Het zorgt bijvoorbeeld voor een vermoeidheidsgevoel en/of pijn aan uw voeten. Eelt kan leiden tot likdoorns of kloven. Ook kunt u het gewoon storende, onaantrekkelijke gele plekken vinden. 

Pathologisch eelt ontstaat door overmatige druk van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld bij niet goed passende schoenen of kousen of bij veranderde stand van de voeten. Ook personen met buitensporige transpiratie kunnen extra eeltvorming ontwikkelen.

Wanneer eeltplekken blijven zitten en zich op een hele kleine plek concentreren, dan kan er sprake zijn van een likdoorn. Wordt eelt erg dik en droog dan kunnen er kloven ontstaan.

Meestal is eelt verhard en geel van kleur. De plek waar het zich bevindt, is verdikt en kan ruw aanvoelen.

Oorzaken eeltvorming

 • Door veel wrijving of druk op één gebied van uw voet, worden er meer huidcellen aangemaakt dan er aan de oppervlakte afsterven. Zo ontstaat er een eeltlaag.
 • Oorzaken van verhoogde druk zijn onder meer overgewicht
 • een verkeerde stand van de voeten en/of tenen
 • slecht passende sokken en/of schoenen
 • het lopen op schoenen met hoge hakken zorgt voor een onnatuurlijke stand van uw voeten, hierdoor kan er op uw voorvoet  eelt ontstaan
 • droge huid, dan heeft u over het algemeen sneller kans op eelt.
 • Door een verminderde talgproductie hebben vooral oudere mensen vaak een droge huid - en dus ook eelt.
 • extreme zweetvoeten
 • afwijkende stand van de voeten vergroten de kans op eeltvorming.

 

Wat kunt u zelf doen aan eelt voeten?

Eelt kunt u nooit helemaal voorkomen. Uw voeten hebben namelijk altijd een klein beetje eelt nodig om de huid te beschermen. Echter kunt u wel proberen

 • om uw huid soepel te houden
 • Droog na het wassen (het liefst met warm water)
 • uw voeten goed af. Zorg hierbij dat u met name tussen de tenen goed droogt
 • dagelijks uw voeten in te smeren met een voetencrème wordt uw huid goed verzorgd en blijft deze soepel. Een voetencrème mag nooit tussen de tenen worden gesmeerd.

Eelt verwijderen of weghalen?

Ik als medisch pedicure helpt u niet alleen om het hardnekkig eelt weg te halen, maar helpt ook om eventuele likdoorn te behandelen. Daarnaast kan ik de oorzaken van uw eeltvorming achterhalen en preventieve maatregelen adviseren.

Heeft uw risicovoeten bijvoorbeeld als gevolg van diabetes mellitus, reuma, kanker, vaatlijden, neurologische of dermatologische aandoeningen? Dan is het verstandig een afs[raak te maken!

Een likdoorn, wordt in de volksmond ook wel eeltpit of eksteroog genoemd

Likdoorns ⋆ Pedicure Formosa : Ilse Swinnen

Wat is een likdoorn

Een likdoorn (clavus) is een vaak pijnlijke, conisch naar binnen groeiende eeltplek (verharde eeltkern). Deze komt voor op plaatsen waar veel en vaak druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. Dit zorgt voor overmatige eeltvorming op een geconcentreerde plek van uw voet. Een likdoorn komt vaak voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen. Maar ook op handpalmen kunnen likdoorns ontstaan. Een likdoorn kan pijnlijk zijn, het kan voelen alsof er een spijker in de voet zit.

Beschrijving likdoorn

Een likdoorn, wordt in de volksmond ook wel eeltpit of eksteroog genoemd. Waar een eeltpit een andere benaming is voor een likdoorn, is een eksteroog iets anders. Het betreft twee verschillende vormen van eelt:

Bij een likdoorn groeit er een spitse punt van eelt naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door druk van buitenaf op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt. Doordat deze punt van eelt kan drukken op de zenuwen en bloedvaten kunt u last hebben van een pijnlijke plek aan uw voet.

Een eksteroog is een ronde schijf eelt die zich meestal op de buitenzijde van de tenen bevindt. Bij een eksteroog drukt de schijf eelt in de huid maar is er geen sprake van een naar binnen groeiend eeltpunt.

Een eksteroog kan net zo veel pijn veroorzaken. Zowel een likdoorn als een eksteroog zijn goed te voorkomen door wrijving op tijd op te merken en goed passend schoeisel te dragen dat fijn zit.

Een likdoorn is soms moeilijk te onderscheiden van een wrat. Een eeltpit kan namelijk soms zacht aanvoelen, maar meestal voelt deze ietwat hard aan en vaak is de grens tussen de eksteroog en de ‘gewone’ huid goed te zien.

We maken onderscheid tussen verschillende soorten likdoorns:

Reguliere likdoorn (clavus):
een pijnlijke ophoping met naar binnen groeiende kern van de opperhuid door druk of wrijving.

Weke variant (clavus interdigitalis):
komt voor tussen de tenen. Hier is de huid vaak week en zacht. De weke variant is over het algemeen witachtig van kleur en één van de pijnlijkere varianten. Dit komt doordat er continu druk op staat. Meestal wordt een weke likdoorn veroorzaakt door de stand van de voeten of de tenen in combinatie met het dragen van te smalle schoenen.

Vasculaire variant:
bij deze likdoorn zijn er bloedvaatjes meegegroeid en is te herkennen aan de donkere puntjes die zich in de eeltpit bevinden. Deze kan niet zomaar worden weggesneden door uw pedicure of medisch pedicure en wordt meestal behandeld met een chemische pakking.

Neurovasculaire likdoorn:
bij deze variant zijn er zenuwen en bloedvaatjes meegegroeid. Deze kan niet zomaar worden weggesneden door uw pedicure of medisch pedicure en wordt meestal behandeld met een chemische pakking. Een neurovasculaire likdoorn is erg pijnlijk.

Zaadlikdoorn:
deze ontstaat zonder dat er sprake is van enige wrijving of druk, lijkt op een klein graankorreltje en doet geen pijn. Zaadlikdoorns komen veel voor bij een hele droge huid. Er kunnen meerder zaadlikdoorns op de voetzolen aanwezig zijn.

Symptomen

Een likdoorn wordt ook wel omschreven als een glasachtig geel plekje met een donkere kleur in het midden of als een pijnlijk plekje of bult onder de voet. Een likdoorn is naar binnengroeiend wigvormig van vorm en heeft een duidelijk zichtbare grens met de normale huid. De plek is maximaal enkele millimeters groot. Een likdoorn kan ook aanwezig zijn onder het eelt. Soms is een likdoorn niet direct van buitenaf zichtbaar. Een likdoorn kan pijnlijk zijn en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen: op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen.

Likdoorns voelen over het algemeen hard aan, maar er bestaan zoals eerder beschreven ook zachte likdoorns. Het kan dus lastig zijn om een likdoorn van een voetwrat te onderscheiden. Het verschil tussen een likdoorn en een wrat is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als u er bovenop drukt. Daarnaast is er bij likdoorns op de voetzool een verschil in pijnbeleving bij het afwikkelen. Een likdoorn geeft pijnklachten als u staat terwijl een wrat pijnlijk is als u afzet. Een wrat heeft een meer bloemkoolachtige vorm daar waar een likdoorn een glanzende eeltstructuur heeft. Lees meer over wratten in het onderwerp: wrat op de voet

Oorzaken

Likdoorns kunnen ontstaan wanneer uw schoenen te nauw zijn, spits zijn, hoge hakken of een verkeerde maat hebben. In deze gevallen kunnen uw voeten geen natuurlijke houding aannemen. Dit zorgt dat druk op bepaalde plekken van uw voeten worden vergroot, wat het ontstaan van een likdoorn in de hand werkt. De stand van uw voeten en tenen in combinatie met schoenen kan eveneens leiden tot drukplekken.ik  als medisch pedicure kan u uitleggen welke schoenen voor u het best geschikt zijn.

Wat kunt u zelf doen

Een likdoorn is meestal goed te voorkomen door wrijving op tijd op te merken en schoeisel te dragen dat de juiste lengte en breedte maat heeft

Likdoorns verwijderen of behandelen

Een pedicure of medisch pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen door deze handmatig en machinaal te behandelen. het wegsnijden en -frezen van de eeltpit. Deze zal dan direct verdwijnen en daarmee ook de pijn. ik als medisch pedicure zal uw voeten onderzoeken om te kijken waardoor de likdoorn is ontstaan. Ik zal u adviseren hoe u een likdoorn kunt voorkomen.


Heeft u risicovoeten? Maakt u dan voor de behandeling van uw likdoorn een afspraak.

Kloven

Wat zijn kloven in de voet?

Kloven in de voet (raghaden) zijn barsten of scheuren in de huid. Voetkloven (en hielkloven) kunnen in hard overmatig eelt, of juist in een droge huid zonder overmatig eelt ontstaan. Kloven kunnen behoorlijk diep zijn en zorgen voor pijnlijke voeten. Barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door een pedicure of medisch pedicure en een goede thuiszorg.
 

De randen van kloven in voeten zijn vaak hard. Onderin de kloof is de huid echter erg dun. Hierdoor kan de voet snel gaan bloeden. De meest voorkomende plek waar kloven voorkomen zijn op de rand van de hiel, onder de voorvoet en soms onder de rand van de grote teen. Kloven ontstaan meestal op plaatsen waar veel druk is met de ondergrond. Kloven tussen de tenen zijn geen kloven maar fissuren. Deze ontstaan door een weke huid en kunnen gepaard gaan met een schimmelinfectie. Meer over informatie over fissuren leest u in schimmelaandoeningen aan uw huid.

 
Bij het ontwikkelen van voetkloven spelen een aantal zaken vaak een grote rol. overmatige druk op uw voetzolen bijvoorbeeld als gevolg van een afwijkende voetstand of bij overgewicht en een extreem droge huid eventueel in combinatie met overmatig eelt. Het dragen van open schoenen, slippers of lopen op blote voeten kan eveneens leiden tot kloven in voeten.
 

Beschrijving van kloven voeten

Kloven in voeten ontstaan als barsten of scheuren in de huid. De huid van uw voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en is daardoor droger. Vaak ontstaan kloven op uw hielen waar sprake is van hard eelt. Wanneer de eeltlaag dik is en uw huid droog, kan het eelt diepe kloven vertonen. Een open kloof is zeer pijnlijk en heeft een vergrote kans op infecties. Bij personen met risicovoeten moeten kloven zo spoedig mogelijk worden behandeld door de medisch pedicure.
 
Hielkloven ontstaan vaak door:

 • overmatige eeltvorming gecombineerd met een droge huid.
 • een constante (verhoogde) druk op de hielen kan het eelt barsten.
 • vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open.
 • zeer pijnlijk
 • bloeden
 • zelfs gaan ontsteken. U herkent een ontsteking aan gezwollen, pijnlijke en rode huid in en rondom de kloven.

Deze kunnen gepaard gaan met vochtige wonden en pus.

 

Symptomen kloven in de voet

U herkent voetkloven aan de volgende symptomen:

 • een kloof ziet er uit als een korte snee, verticale barstjes of scheuren in de huid van uw voet
 • de kloof bevindt zich meestal op de hiel en/of op de voetzool
 • de huid kan open staan en soms kan een kloof vrij diep zijn
 • een diepe kloof kan bloeden en soms zelfs gaan ontsteken
 • een kloof in de voet kan zorgen voor pijn aan de onderkant van uw voeten tijdens het wandelen of bewegen

Hoe ontstaan voetkloven?

Hielkloven komen vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen. Het komt meer voor bij vrouwen. Dit komt doordat zij 's zomers vaak met open schoenen lopen. De huid verliest dan sneller vocht en droogt eerder uit. Het dragen van sokken of kousen beschermt de voeten tegen invloeden van buitenaf. In de zomerperiode kunt u door het niet dragen van sokken of kousen over het algemeen meer last ondervinden van eelt aan de hielen. In de winterperiode kan de huid ook droger zijn waardoor er eveneens kloven kunnen ontstaan.
 
Mensen met een staand beroep of overgewicht hebben ook vaker last van hielkloven. Er is dan sprake van meer druk op de hielen, omdat deze een groot deel van het lichaamsgewicht dragen. Ook bij risicovoeten en dan met name bij diabetes mellitus kunnen kloven ontstaan.
 
Droge voetkloven kunnen ook veroorzaakt worden door langdurig douchen of een heet bad. Dit zorgt voor extra uitdroging van uw huid. Een droge huid kan niet soepel bewegen, waardoor er bij beweging van de voeten sneller voetkloven ontstaan. Droge kloven op uw voeten genezen vaak moeilijk omdat de eelt-rand om het kloofje het sluiten van de huid belemmert.

Wat kunt u zelf doen tegen kloven

Regelmatig een bezoek aan een medisch pedicure kan voorkomen dat er kloven op uw voeten ontstaan. Na het behandelen van de kloven zal de pedicure u tips geven, zoals het verzorgen van uw huid met een goede voetenbalsem of het dragen van andere schoenen.
 
Belangrijk is om uw voeten dagelijks niet langer dan tien minuten te wassen. Doe dit in lauw water zonder zeep of met een ph-neutrale zeep. Droog uw voeten goed af, vooral tussen uw tenen. Uw voeten drogen doet u het beste met een zachte handdoek. Smeer uw voeten vervolgens in met een speciale crème.
 
Door eeltranden aan uw hiel te voorkomen heeft u minder kans op kloven. Dit kan ontstaan doordat u bijvoorbeeld op te kleine schoenen (met een open hiel) loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid van uw voet min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Voorkom dit door het dragen van goed passende schoenen. Heeft u toch last van overtollig eelt? Laat dan een pedicure het eelt verwijderen.
 
Kloven zijn niet altijd te voorkomen. Echter zorgt het dagelijks insmeren van de huid met een goed hydraterende voetcrème ervoor dat uw huid soepel blijft. Mogelijk voorkomt u hiermee kloven.
 

Klovencrèmes Medicinale honingzalfof zijn te koop bij bij SEV Schoonheid en voetspecialist medisch pedicure,

U kunt dit vinden bij producten.

Wratten

 

Wat is een wrat?

Wratten (verrucae vulgaris) zijn goedaardige bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. Een wrat is besmettelijk en kan ontstaan doordat uw voet in contact is gekomen met het humane papillomavirus. De kans op een besmetting is net als bij een voetschimmel (lees ook onze onderwerpen schimmelnagel of huidschimmel) besmetting het grootst in ruimtes waar meerdere personen met blote voeten lopen zoals bijvoorbeeld sportgelegenheden, openbare zwembaden, gemeenschappelijk douches en sauna gelegenheden. Maar besmetting kan vanzelfsprekend ook bij andere gelegenheden worden opgedaan.

Beschrijving voetwrat

Een gewone wrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht naar binnen in de huid geduwd en plat geworden. Voetwratten worden - net als wratten op andere plaatsen van het lichaam - veroorzaakt door een virusaandoening. Doordat wratten op of onder uw voeten vaak onder druk staan van uw lichaam kunt u pijnklachten krijgen.

Er zijn twee soorten voetwratten, de mozaïekwrat en de doornwrat. Afhankelijk van het type kunnen ze zich over de oppervlakte of in de diepte van de huid uitbreiden. Beide zijn plat van vorm en hebben een ruwe bloemkoolvorming structuur. Voetwratten komen voornamelijk voor in de eeltachtige omgeving rondom uw voetzool maar kunnen ook elders op uw voet voorkomen.

Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De meeste wratten verdwijnen na verloop van tijd weer vanzelf. Uw wrat laten weghalen is dus zeker niet altijd nodig. Maar wanneer de wratten pijn of hinder geven dan is een behandeling aan te bevelen.

Voetwrat of likdoorn? Ze zijn vaak lastig van elkaar te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als u er bovenop drukt. Tevens kan er bij een wrat onder uw voetzool een verschil in pijnbeleving zijn bij het lopen. Een wrat geeft vaak pijnklachten bij het afzetten terwijl een likdoorn pijn doet als u erop staat. Een wrat heeft een meer bloemkoolachtige vorm daar waar een likdoorn een glanzende eeltstructuur heeft. Lees meer over likdoorns in het onderwerp: likdoorn op de voet

Symptomen van een wrat

 • een verharde, oneffen structuur van uw huid
 • doorbreekt het normale patroon van uw huid
 • is meestal niet egaal van omvang
 • kan pijnlijk zijn
 • voetwratten bevinden zich vaak op drukpunten op de voet, zoals de hiel of de bal van de voet, maar kunnen ook op andere locaties van uw voet voorkomen
 • voetwratten vertonen kleine zwarte stipjes, welke worden veroorzaakt door een bloeding in de wrat ontstaan door druk
 • voetwratten zijn vaak groter dan wratten elders op het lichaam. Een wrat op de voet is gemiddeld één centimeter in diameter

Hoe ontstaan wratten?

U kunt een wrat onder uw voet oplopen door een virus die u bijvoorbeeld heeft opgedaan in het zwembad, een sportzaal of door het passen van schoenen met blote voeten. Met name in drukbezochte openbare plekken waar het virus door een warme en vochtige omgeving de kans krijgt zich te ontwikkelen, is er een verhoogde kans tot besmetting.

Wat kunt u zelf doen tegen wrat voet

Om wratten te voorkomen is het te adviseren om in openbare ruimtes zoals zwembad, sauna, kleedkamers en sportzalen niet op blote voeten te lopen. Draag slippers of iets anders aan uw voeten. Droog uw voeten altijd zorgvuldig af, ook tussen de tenen. Deel uw schoenen of slippers niet met anderen. Deel ook geen handdoeken en was deze op minimaal 60º C. Draag sokken tijdens het passen van nieuwe schoenen. Krab nooit aan wratten, juist het bovenste laagje is heel besmettelijk. Tip is om een pleister over de wrat te plakken. Heeft u een wrat? Dan is het belangrijk om uw handen goed te wassen en te drogen na aanraking.

Wratten behandelen

Als u een voetwrat heeft of denkt te hebben, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts kan uw wratten behandelen door bevriezing met vloeibare stikstof (het aanstippen van uw wrat). Hierdoor wordt het virus echter niet uitgeroeid en wratten kunnen daardoor terugkeren. De behandeling is daarbij ook pijnlijk. De huisarts kan u doorverwijzen naar een pedicure of medisch pedicure. Deze kan uw wrat op pijnloze wijze behandelen.

Ik al medisch pedicures aangesloten bij brancheorganisatie ProVoet zijn opgeleid uw voeten zo te behandelen dat de voetwratten niet alleen verwijderd worden, maar dat terugkeer in de toekomst verminderd wordt. Daarnaast kan de medisch pedicure bij pijnklachten de voetwrat drukvrij leggen.

Hamertenen

 

 

Wat is een hamerteen?

Een standafwijking van de middelste tenen (dus niet bij de kleine en grote teen) waarbij de teen gebogen staat en de top van de teen de grond raakt noemen we een hamerteen. Het gewricht tussen het eerste en het tweede kootje en tweede en derde kootje is gebogen. Hierdoor ontstaat een kromming van de teen.

Beschrijving hamerteen

Een vergroeiing van een teen waarbij de top van de teen de grond raakt wordt hamerteen genoemd. Als gevolg hiervan kunnen er drukplekken ontstaan op de gewrichten en de top van de teen.

Symptomen hamerteen

Het teengewricht tussen het eerste en tweede kootje en tweede en derde kootje is gebogen waardoor een kromming van uw teen optreedt. Door de vergroeiing drukt de top van de teen op de grond waardoor het lijkt alsof deze ‘hamert’. Deze klachten kunnen voorkomen bij de middelste drie tenen. In het beginstadium is de teen nog beweegbaar. In een gevorderd stadium is er sprake van volkomen onbeweeglijkheid (rigiditeit) in de teen. De teen zal stijf aanvoelen en kan pijnlijk zijn. Door de stand van de teen kunnen er drukplekken, eelt en likdoorns ontstaan op het gewricht tussen het eerste en tweede kootje en de top van de teen. De nagel kan in verdrukking komen waardoor deze kan stagneren in de groei of in de huid kan groeien.

Oorzaken hamerteen

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een hamerteen. De meest voorkomende oorzaak is dat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Dit kan ontstaan bij een veranderde stand van de voeten. Hamertenen komen vaak voor bij mensen met spreidvoeten. De voorvoet verliest dan grip en de tenen proberen dit op te vangen. Hierdoor gaan de plantairflexoren de teentop naar de grond toe trekken.
Hamertenen kunnen ontstaan door het langdurig dragen van te kleine schoenen of bij het ouder worden, reumatische aandoeningen zoals artrose of artritis. Hamertenen kunnen voorkomen in combinatie met een hallux valgus (naar buiten staan van de grote teen).  

Wat kunt u zelf doen

Draag schoenen met voldoende ruimte in de hoogte bij uw tenen. Laat u goed adviseren bij de aanschaf van schoenen. Uw pedicure of medisch pedicure van ProVoet kan u adviseren welke schoenen voor u het meest geschikt zijn.

Behandeling hamerteen

De standafwijking van de hamerteen kan alleen worden gecorrigeerd door een chirurgische behandeling. Gelukkig zijn er vele conservatieve mogelijkheden die uw pijnklachten kunnen verlichten. De medisch pedicure kan een hulpstuk (orthese) maken waardoor er minder druk op uw tenen komt te staan. Dit kan pijnklachten verminderen en eelt en likdoorns voorkomen. Het laten aanmeten van een corrigerende steunzool bij een podotherapeut kan ook een optie zijn. Als uw voeten niet meer in confectieschoenen passen kunnen orthopedische schoenen een uitkomst zijn. Tegenwoordig zijn orthopedische schoenen in veel moderne varianten verkrijgbaar. Indien pijnklachten niet op conservatieve wijze op te lossen zijn, dan kan uw huisarts u doorsturen naar een orthopedisch chirurg.

Ik als medisch pedicure kan uw nagels het eelt en de likdoorns op uw hamertenen professioneel behandelen. Zij kan de pijnlijke plekken tijdelijk drukvrij leggen met viltmaterialen.

Klauwtenen

Hamerteen of klauwteen - Annatommie mc

Wat zijn klauwtenen?

Een standafwijking van de tenen noemen we een klauwteen. De eerste twee gewrichten zijn gebogen in een onnatuurlijke hoek. Kenmerkend aan klauwtenen is dat tijdens het staan de top van de teen de grond niet raakt. Dit in tegenstelling tot hamertenen, waarbij de top van de teen wel de grond raakt. Klauwtenen zweven als het ware boven de grond. Tijdens het lopen kunnen de klauwtenen wel de grond raken.

Beschrijving

Een onnatuurlijke kromming van de tenen worden klauwtenen genoemd. Bij een klauwteen is er een buiging ontstaan tussen het eerste en tweede kootje van de teen. Een klauwteen kan dynamisch (nog beweegbaar) en gefixeerd (blijvende stand) zijn. Een gefixeerde klauwteen kan pijnlijk zijn. Doordat een klauwteen omhoog staat drukt deze tegen de schoenen en kan er eelt en/of likdoorns ontstaan.

Symptomen

klauwtenen is er een buiging ontstaan tussen het eerste en tweede teenkootje. Het derde teenkootje is niet gebogen. Doordat de eerste twee kootjes door de buiging omhoog gaan staan, zweeft het derde kootje boven de grond. In tegenstelling tot hamertenen raakt het derde kootje de grond niet. Klauwtenen ontstaan met name bij de 2e, 3e en 4e teen. De 5e teen kan echter ook in een klauwstand trekken. Klauwtenen ontstaan vaak bij een holle voet maar kunnen ook ontstaan bij personen met neurologische aandoeningen zoals spasticiteit of verlamming of bij diabetes mellitus. Op het gewricht tussen het eerste en tweede kootje kan eelt en/of likdoorns ontstaan. Ook op de top van de teen kan eelt en/of likdoorns ontstaan.

Oorzaken van een klauwteen

De meest voorkomende oorzaak is dat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Dit kan ontstaan bij een veranderde stand van de voeten. Vaak is dit het geval bij holle voeten. Bij holvoeten is er veel druk op de voorvoet waardoor de spierkracht van de tenen sterk is en de tenen als het ware omhoog worden getrokken. Bij een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) kan deze de tweede teen omhoog duwen waardoor deze in gefixeerde stand blijft staan. Klauwtenen kunnen ook ontstaan bij reumatische aandoeningen, neurologische aandoeningen of diabetes mellitus. Het langdurig dragen van te kleine schoenen kan eveneens leiden tot klauwtenen.

Wat kunt u zelf doen

Laat u goed adviseren bij de aanschaf van schoenen. Ik als medisch pedicure  kan u hierbij helpen. Eventueel kan ik u doorverwijzen naar een podotherapeut voor corrigerende zolen. In sommige situaties kan een operatie door een erkend orthopedisch chirurg mogelijk een definitieve oplossing bieden.

Klauwtenen behandelen

Ik als medisch pedicure kan de huid en nagelproblemen aan uw klauwtenen behandelen en u voorzien van advies.

Niet iedereen heeft pijnklachten aan de klauwtenen en niet iedereen met klauwtenen krijgt eelt of likdoorns. Indien er eelt en/of likdoorns ontstaan dan kan ik als medisch pedicure drukregulerende oplossingen bedenken. Deze moeten echter wel passen in uw schoenen. ik zal beoordelen welke schoenen het meest geschikt zijn voor uw voeten.

Soms kunnen corrigerende steunzolen de pijnklachten verminderen en/of ervoor zorgen dat de tenen iets minder omhoog komen te staan in de schoenen. Ik zal u doorverwijzen indien dit nodig is.

Zijn conservatieve behandelingen niet afdoende, dan kan mogelijk een operatie worden overwogen. Dit kunt u met uw huisarts bespreken.

Heeft u risicovoeten? Maak dan voor de behandeling van uw klauwtenen een afspraak.

Zweetvoeten

Wat zijn zweetvoeten?

We hebben allemaal wel eens zweetvoeten. Bijvoorbeeld bij warm weer of door (te) warme schoenen met onvoldoende ventilatie. Zweetvoeten worden in de volksmond ook wel stinkvoeten genoemd. Niet heel gek, want ze verspreiden vaak een sterke, onaangename geur. Sommige mensen hebben echter meer last van zweetvoeten dan anderen. Hun voeten zijn bijna continu nat door overmatige zweetproductie. De medische term hiervoor is hyperhidrosis pedis.  Zweetvoeten die onvoldoende verzorgd worden kunnen op lange termijn leiden tot voetschimmels

Extreme zweetvoeten

Bij extreme zweetvoeten zijn uw voeten niet alleen bijna continu nat van het zweet, maar ze voelen vaak ook koud aan. Bovendien kan de huid van uw voeten er verweekt en rimpelig uitzien. Zweetvoeten gaan helaas vaak gepaard met stinkvoeten. Deze doordringende vieze geur wordt veroorzaakt door een afbraak van de hoornstof op een de overmatige transpirerende huid. Als er bacteriën en/of schimmels op de huid aanwezig zijn, kan de situatie verergeren. Het warme en vochtige milieu van de voet samen met een rijke voedingsbodem van dode huidcellen (eelt) vormen een ideaal klimaat voor de aanwas van bacteriën en schimmels. Zij zetten bestanddelen uit zweet om in stinkende geurstoffen.
 

Symptomen

U kunt hyperhidrosis pedis of voeten die overmatig zweten herkennen aan de volgende symptomen:

 • een onaangename geur
 • overmatige transpiratie / vochtige voeten
 • een rimpelige en bleke huid
 • een branderig en/of prikkend gevoel aan uw voeten
 • een koud, wee gevoel aan de voeten

Oorzaken van zweetvoeten

Sommige mensen hebben last van overmatige transpiratie. Dit kan over het hele lichaam voorkomen, maar ook plaatselijk, zoals bij uw voeten. U kunt niet altijd iets doen aan het overmatig zweten, dit kan namelijk ook worden veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis. Andere oorzaken die zweten in de hand werken zijn stress, schade aan de sympathische zenuwen, lichamelijke inspanning, een slechte conditie, dragen van slecht ventilerende schoenen en sokken, een slechte pasvorm van uw schoenen, bepaalde medicijnen, bepaalde aandoeningen zoals diabetes en onvoldoende hygiëne.
 

De stinkende geur die zweetvoeten kunnen verspreiden ontstaan door bacteriën die op de voeten leven. Deze bacteriën gedijen goed in warme en vochtige ruimtes. Door het geregeld dragen van dichte, slecht ventilerende schoenen en sokken, ontstaat het ideale klimaat voor bacteriën en schimmels.

Complicaties van overmatige zweetvoeten

Veel mensen die last hebben van stinkvoeten door overmatig zweten, generen zich hiervoor. Zweetvoeten kunnen hierdoor leiden tot psychische en sociale problemen zoals onzekerheid en sociaal isolement.
Andere problemen die kunnen ontstaan door zweetvoeten zijn voetinfecties zoals voetschimmel. Een verhoogde vochtigheid van de voeten veroorzaakt namelijk de kans op infecties. Bij mensen met aandoeningen zoals diabetes, perifere neuropathie en perifeer arterieel vaatlijden kan dit zelfs leiden tot ernstige aandoeningen zoals een huidinfectie en zweervorming. 

Wat te doen tegen zweetvoeten

Wat helpt tegen zweetvoeten? Er zijn verschillende manieren waarop u zelf zweetvoeten kunt tegengaan:

 • was uw voeten regelmatig met antibacteriële zeep
 • droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen
 • wisselbaden kunnen helpen (mits u geen risicovoeten hebt, dan mag u geen voetbaden nemen)
 • draag sokken van katoen of wol en vermijd sokken van synthetische materialen zoals polyester
 • draag iedere dag schone sokken of trek meermaals per dag een schoon paar aan
 • draag goed ventilerende schoenen, die niet knellen en trek uw schoenen regelmatig uit als dit mogelijk is
 • was uw sokken heet om alle bacteriën te doden
 • draag goed ventilerende schoenen die niet knellen
 • trek uw schoenen regelmatig uit als dit mogelijk is
 • wissel regelmatig van paar schoenen en laat gedragen schoenen bij voorkeur minimaal 24 uur drogen


Andere middelen die u kunt proberen om van zweetvoeten af te komen, zijn:

 • Inlegzolen. Bepaalde inlegzolen absorberen het vocht en de warmte in de schoen. Dit geeft uw voet kans om meer te 'ademen'. Dit helpt de opstapeling van warmte en vocht voorkomen.
 • Zweetvoetenspray. Er zijn special sprays te verkrijgen die kunnen helpen tegen zweetvoeten. Het aanbrengen van een spray of ontgeurder in uw schoenen kan stinkende voeten verminderen. Heeft u risicovoeten overleg dit dan met uw huisarts
 • Voetcrème. U kunt uw voeten ook insmeren met een antitranspiratiecrème. Sommige zalfjes, gels en crèmes dragen ook bij aan de verzorging van uw voeten. Gezonde voeten verkleint de kans op zweetvoeten, voetschimmels en andere voetproblemen


Het kan zijn dat ondanks de maatregelen die u neemt, uw voeten toch een onaangename geur blijven houden. In dat geval zijn er verschillende producten die deze geur tegen helpen te gaan. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een voet deodorant of absorberende poeder om uw voeten droog te houden.
 
 

Blaren

Wat zijn blaren?

Blaren (bulla) zijn een ophoping van vocht onder de bovenste huidlaag. De opperhuid is niet beschadigd, maar de ondergelegen huidlagen wel. Hierdoor ontstaat een blaas, welke zeer pijnlijk kan zijn.

Er zijn verschillende typen blaren te onderscheiden die door verschillende oorzaken kunnen ontstaan. Voorbeelden zijn:

 • drukblaar,
 • brandblaar
 • bloedblaar
 • drukblaar, welke ook wel wrijvingsblaar of waterblaar wordt genoemd. Een drukblaar kenmerkt zich doordat het vocht in het blaasje helder van kleur is.

Te veel wrijving kan onder andere ontstaan door slecht passend schoeisel en/of sokken of bijvoorbeeld ongetraind langdurig lopen. Blaren op de voet komen vaak voor bij sporters.

Blaren kunnen ontstaan door overmatige wrijving maar ook door medicatie of onderliggende aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus. In die situatie hoeft er geen sprake te zijn van druk of wrijving.

In dit artikel bespreken ik alleen de blaren die zijn ontstaan door druk of wrijving. Krijgt u plotseling blaren zonder dat hier een aanwijsbare reden voor is, dan adviseren ik u om contact op te nemen met uw huisarts.

Een blaar kan onprettig aanvoelen, maar is over het algemeen niet gevaarlijk. Een uitzondering hierbij is als u diabetes mellitus heeft en blaren krijgt. In die situatie dient de blaar altijd door mij als medisch pedicure te worden behandeld. Een blaar die stuk gaat, kan geïnfecteerd raken. Het is daarom aan te raden om de blaar niet zomaar door te prikken.
 

Beschrijving blaar op voet

Een blaar op of onder uw voet is de natuurlijke reactie van uw huid op overmatige wrijving. Als de huid vochtig is er een grotere kans op blaren. Eerst ontstaat er een rode plek. Als de wrijving blijft bestaan, ontstaat een holte met vocht. De onderste huidlaag is dan een soort ‘open wond’. Binnen 24 uur wordt er een nieuwe onderste huidlaag gevormd. een nieuw huidlaagje. Het is daarom belangrijk om de blaar de eerste 24 uur niet door te prikken, ter voorkoming van infectie en voor een snelle genezing. U kunt echter wel pijn en ongemak ervaren tijdens het lopen.

Brandblaren zijn in feite tweedegraads verbrandingen en mogen niet worden doorgeprikt. Bij het ontstaan van een brandblaar dient u contact op te nemen met uw huisarts.

Een bloedblaar is vaak de meest pijnlijke variant. Ook zijn ze moeilijk te behandelen. Het zijn in principe drukblaren, maar dan dieper. Ze gaan door een bloedvat heen, waardoor het blaasje gevuld wordt met bloed. Een bloedblaar mag nooit zelf doorgeprikt worden. Het risico op infectie is groot en de blaar kan ongecontroleerd gaan bloeden.

Symptomen

Een drukblaar op uw voet kenmerkt zich door:

·       pijnlijke rode plek/blaas op de voet (gevuld met helder vocht)

·       pijn bij bewegen of lopen door druk van uw schoen of sok

·       de blaar kan uit zichzelf kapot gaan, dan kan er vocht uitkomen

Oorzaken van blaren

Er zijn meerdere factoren te benoemen die (samen) zorgen voor het ontstaan van een blaar op uw voet. Wrijving, kou, hitte en vocht versnellen het proces. Daarnaast kunnen onderliggende aandoeningen of medicatie leiden tot het ontstaan van blaren.
 

Door het continu ‘schuren’ van de huid tegen een schoen of sok, ontstaat warmte. Deze temperatuurvariatie kan de verbinding van de huidlagen verzwakken waardoor holtes ontstaan die zich vocht vult, dit is een blaar.

In de zomer is uw voettemperatuur vaak hoger, vooral als uw schoenen slecht ventileren. Een warme huid heeft een grotere kans op blaren. Maar ook koude voeten hebben een vergrootte kans door een verminderde doorbloeding.

Oorzaken van wrijving

·       knellende of te ruime (sport)schoenen
·       niet goed passende (sport)sokken of een soknaad
·       zand of een steentje in uw (sport)schoen
·       voortdurend tegen elkaar wrijvende tenen
·       dragen van een schoenvorm die niet goed past bij de vorm van uw voet

Voorkomen van blaren op de voet

Voorkom het ontstaan van een blaar door goed passende schoenen en sokken (het liefst zonder naden) te dragen.

Sport u veel? Vooral in het begin van het seizoen treden blaren op. De huid van uw voeten is dan enige tijd niet aan druk of wrijving blootgesteld geweest. Neem vooral in deze periode beschermende voorzorgsmaatregelen. Dit doet u door de gevoelige huidgebieden af te plakken tijdens training en wedstrijden met bijvoorbeeld sporttape of medical tape. Let goed op dat de tape niet kan omkrullen. Om blaren te voorkomen moeten sportschoenen goed aansluiten.

Wandelt u veel of bent u een hardloper dan dient u voorzicht te zijn met het preventief tapen van de voeten. Door de lange afstanden worden uw voeten warm en u juist blaren krijgen door de tape. Goed passende sportschoenen en sportkousen zijn in deze belangrijk.

Behandeling van uw drukblaar

Een blaar hoeft niet altijd te worden behandeld. Heeft u geen last van de blaar dan is het beste om de huid intact te laten. De blaar zal dan vanzelf indrogen.

Maar wanneer u er veel last van ondervindt dan is een bezoek aan een pedicure of medisch pedicure aan te raden Bij aanhoudende pijnklachten als gevolg van de blaar kan er voor worden gekozen om de blaar open te maken. Dit mag alleen bij blaren die zijn ontstaan door overmatige wrijving en als er geen sprake is van een onderliggende aandoening. Om gevaar van infectie te voorkomen wordt het gebied rondom de blaar gedesinfecteerd. Vervolgens maakt de behandelaar met een steriel mesje een kleine opening en wordt het vocht met een steriel gaasje uit de blaar gedrukt. Het aanwezige vocht dient goed te worden verwijderd waardoor de blaar zal indrogen e nde huid zal herstellen. Om risico op infectie te voorkomen mag de losse huid niet worden verwijderd. Hierna dient de blaar dakpansgewijs afgeplakt te worden met huidvriendelijke materialen. De pijnklachten zullen hierna snel zijn verdwenen

Prik blaar niet zomaar door. Wilt u preventief wrijving voorkomen op gevoelige locaties, de druk en pijn van een blaar verlichten, bedek deze met een blarenpleister. Blarenpleisters zijn te koop bij vrijwel iedere supermarkt of drogisterij. Blarenpleister werken preventief en dienen niet meer te worden gebruikt als de blaar al aanwezig is. Een blarenpleister mag niet worden gebruikt bij risicovoeten.

Verzorging van uw bloedblaar

Als uw bloedblaar voldoende kans krijgt geneest deze vanzelf. Hieronder staan een aantal tips:

 • Verkoelen: Houd de plek onder koud water of leg er een theedoek met een ijspakking op. Koeling van de bloedblaar bevordert de genezing niet, maar verlicht wel enigszins de pijn
 • Druk: Door druk te leggen op de bloedblaar neemt de zwelling af. Er kan dan geen bloed meer uit het bloedvat lekken, en niet opzwellen. Druk kunt u toepassen door bijvoorbeeld een drukverband of door met de handpalm op de plek te duwen
 • Verband: Leg minstens iedere dag een schoon verband aan of plak er een schone pleister op. Indien nodig kunt u dit vaker doen
   

Sporters kunnen voor (preventieve) behandeling en advies terecht bij de medisch pedicure sport van ProVoet. Heeft u risicovoeten? Maak dan voor het behandelen van uw blaren een afspraak met de medisch pedicure.

Meest voorkomende nagelproblemen

Wat zijn nagel problemen ?

Wat zijn nagelproblemen?

In het kort:

 • Nagels worden opgebouwd uit een stof die bestaat uit dode, verhoornde cellen.
 • Nagels groeien tussen de 0,05 en 0,12 mm per week. De groei van de nagels wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo groeien nagels in de zomer sneller dan in de winter.
 • Er zijn verschillende soorten nagelproblemen, zoals ingegroeide teennagel, loslaten van de nagel, (schimmel)infectie van de nagels en nagelontsteking, verdikte nagels, schimmelnagels, tunnelnagels, trauma-nagels of stootnagels en holle nagels.
 • Door een tekort aan vitamine B kunnen nagels broos worden.

Wat zijn nagels?

Nagels vormen de bekleding en bescherming van het uiteinde van de tenen en vingers. Nagels zijn opgebouwd uit een stof die bestaat uit dode, verhoornde cellen. Nagels zijn kleurloos en transparant, maar lijken roze door de bloedvaten eronder. De rand van de nagel is wit vanwege de lucht eronder. Het halvemaantje, de lunula, onderaan de nagel lijkt wit omdat het niet stevig aan het bindweefsel vastzit. 

Nagels groeien 0,05 tot 1,2 mm per week. Als de nagel losraakt, duurt het ca. zeven maanden voor deze weer geheel is aangegroeid. Vingernagels groeien sneller dan teennagels. Ook de nagels van afzonderlijke vingers aan eenzelfde hand groeien niet even snel. De groei is sneller in de zomer en langzamer in koude klimaten en bij sommige ziekten.

Nagelprobleem 1 Verdikte nagels (hypertrofische nagels):

 • Herkennen verdikte nagels De nagel is dik, maar zonder infectie.
 •  Oorzaak verdikte nagels De nagel maakt meer hoorncellen aan dan gewoonlijk. Bijvoorbeeld door te krappe schoenen, vertraagde groei door ouder worden en slechte doorbloeding.
 • Behandeling verdikte nagels pedicure Tijdens een terugkerende pedicure behandeling, frase ik uw probleemnagel voorzichtig dunner. Hierdoor kan deze weer herstellen in zijn eigen vorm.

Nagelprobleem 2 Schimmel nagels (onchyomycose):

 • Herkennen schimmel nagels Schimmel nagels kunnen er verschillend uitzien. Meestal is de nagel verkleurd, verdikt en onregelmatig. Soms is hij week, brokkelt hij af of laat in zijn geheel los. Een schimmel nagel ruikt vaak onaangenaam.
 • Oorzaak schimmel nagels Schimmelnagels ontstaan door schimmels die je huid of nagel binnendringen. Bijvoorbeeld bij een lage weerstand of bij veel transpireren in de schoenen. Ook mensen die op blote voeten in zwembaden, sauna’s of sporthallen lopen, hebben een grotere kans op schimmels.
 • Behandeling van Schimmelnagels zijn hardnekkig en gaan niet vanzelf over. Consequent bezoek aan een pedicure en het gebruik van anti-schimmelproducten is essentieel.
 • ik ben gespesialiseerd in schimmelnagels met de GK-Methode (pakking) hier over leest u meer bij medisch pedicure.
 • Tijdens de behandeling van een schimmel nagel, frase ik uw nagel voorzichtig dunner, vervolgens pak ik ze in met de GK-Methode. Na een aantal behandelingen, kan er al zichtbaar verbetering optreden.
 • Is uw nagel groen kleuren voor dat u de behandeling start bij de pedicure, dan is er sprake van een bacteriële infectie en kan antibiotica nodig zijn. In dat geval zal ik u doorverwijzen naar u huisarts.

Nagelprobleem 3 Tunnelnagels:

 • Herkennen tunnelnagels Bij een tunnelnagel groeien de nagels aan de zijkant rond naar binnen. Meestal is dit bij de grote teen, maar soms ook bij andere nagels. Als het nagelbed door de nagel wordt ingeklemd, kan het erge pijn doen. Ook kunnen de nagels ingroeien.
 • Oorzaak tunnelnagels Erfelijkheid of door druk aan de voorzijde van de nagel.
 • Behandeling tunnelnagels pedicure Tijdens een behandeling maak ik een kleine frase in het midden van de nagel, wat de pijn op de nagelwallen kan verlichten. Herhaling van ingroeien kunt u vervolgens zelf voorkomen door ze regelmatig te knippen en te frasen. Mocht deze behandeling niet werken, dan kunt u een nagelbeugel overwegen.

Nagelprobleem 4 Trauma-nagels en stootnagels:

 • Herkennen trauma-nagels of stootnagels Trauma-nagels of stootnagels zijn beschadigde of vervormde nagels. Soms zijn ze door een bloeduitstorting onder de nagel blauw gekleurd.
 • Oorzaak trauma-nagels of stootnagels Druk op de nagels. Meestal door fanatiek sporten, stoten of te kleine schoenen.
 • Behandeling trauma-nagels of stootnagels pedicure Tijdens de behandeling verwijder ik de losse delen, vlak de nagels af en begeleid ze in een goede vorm. Desgewenst kan ik ontbrekende hoeken en gespleten nagels herstellen met nagelreparatie.

Nagelprobleem 5 Lepeltjes nagel of holle nagels (koilonychia):

 • Herkennen lepeltjes nagel of holle nagels De nagels groeien aan de zijkanten licht omhoog. In het midden ontstaat een kuiltje. Ook is de nagelplaat dunner dan normaal.
 • Oorzaak lepeltjes nagel of holle nagels Lepeltjes nagels of holle nagels komen vaak voor. Ook bij kinderen. Bij volwassen heeft het verschillende oorzaken. Denk aan een overschot of tekort aan ijzer, een schildklieraandoening, stoten, slecht doorbloede vingers en tenen en door aanraking met chemische stoffen.
 • Behandeling lepeltjes nagel of holle nagels pedicure Tijdens een behandeling knip ik de nagels zorgvuldig met de vorm mee. Hierdoor wordt ingroei voorkomen.

Ingroeiende nagel

Wat is een ingroeiende nagel?

Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.

Beschrijving ingroeiende nagel

Bij een ingroeiende nagel drukt uw nagel in de huid. De nagelplooi (huidplooi die de randen en de wortel van de nagel omgeeft) kan pijnklachten geven. De nagelwal (de huidrand die rondom de nagelplaat loopt) kan opzwellen en rood worden. Iedere druk - zelfs de druk van de lakens op uw voeten - kan pijnlijk zijn.

Een ingroeiende nagel kan ontstaan doordat er overmatig hoornstof of eelt in uw nagelwal aanwezig is. Ook een ronde nagel kan veel druk in de huid geven.  

Bij een ingroeiende nagel is er geen sprake van een ontsteking. De pijnklachten kunnen echter net zo hevig zijn.

Een ingroeiende nagel is goed te verhelpen door een professionele pedicure of medisch pedicure van ProVoet. Het is te adviseren om niet te lang te blijven lopen met de pijnklachten. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ingegroeide nagel worden.

Beschrijving ingegroeide nagel

Bij een ingegroeide teennagel groeit uw nagel in de huid. De punt van de nagel dringt zich in de huid en kan gaan ontsteken. De nagelwal kan gaan en rood worden en u ervaart pijn onder de nagel/aan de teen. Er kan pus uit de huid komen en de nagelwal kan verdikken als gevolg van overmatige celdeling.

Een ingegroeide nagel zelf verhelpen is sterk af te raden. Hoe langer een ingegroeide teennagel onbehandeld blijft, hoe ingrijpender de behandeling. Wacht daarom niet te lang.

Symptomen van een ingroeiende of ingegroeide nagel

 • de huid rondom uw nagel is rood en pijnlijk
 • verdikking of zwelling van de nagelwal
 • het puntje van uw nagel groeit in het nagelbed
 • ontsteking van de teen(nagel)

Oorzaken van een ingroeiende of ingegroeide nagel

 • te ronde nagels
 • verdikte nagels
 • grote druk op de teen, bijvoorbeeld door knellende schoenen
 • rond (of te kort) knippen van de nagels (in plaats van recht afknippen)
 • peuteren aan de teennagels
 • een weke nagelomgeving door veel baden, hormonen of transpireren
 • verwonding of kneuzing van de teen
 • afwijkende stand van teen

Andere voetproblemen zoals schimmelnagels kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ingroeien van de nagel. Last van schimmelnagels? Lees dan het onderwerp: Schimmelnagel

Ingroeiende of Ingegroeide nagel zelf verhelpen

U kunt ingroeiende of ingegroeide nagels niet zelf behandelen. Wel kunt u preventief proberen om het te voorkomen. Knip uw teennagels recht en niet te kort af te knippen. Knip geen hoeken weg. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte. Hebben uw teennagels de neiging om aan de zijkanten naar binnen te krullen? Laat een pedicure of medisch pedicure u adviseren over wat u kunt doen om de nagelgroei te reguleren.

Probeer uw ingroeiende of ingegroeide nagel niet zelf te verwijderen. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan uw voetprobleem verergeren in plaats van verhelpen. Neem ook geen voetenbaden met biotex of zout. Voetbaden maakt de huid week en een weke huid is infectiegevoeliger.
 

Om de ontsteking te verminderen kunt u het beste de navolgende stappen ondernemen:

 • 3 maal daags de aangedane teen sproeien met een douchekop met lauwwarm water. Eventueel met een zachte massagestand
 • hierna de teen en nagel goed droogdeppen met een zachte handdoek. Voorkom ruw afdrogen en gebruik absoluut geen föhn
 • de nagel druppelen met een kleurloze desinfectans
 • overdag de nagel afplakken met een huidvriendelijke pleister
 • ’s avonds de nagel aan de lucht laten drogen. Eventueel kunt u de ontstoken plek insmeren met een medicinale honingzalf (bij de apotheek verkrijgbaar)

De ontsteking moet dan binnen 3-5 dagen weg zijn. Is de ontsteking niet weg neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Behandeling van ingroeiende of ingegroeide nagel

Bij een ingroeiende nagel kunt u direct een afspraken, zo  kan je voorkomen dat uw nagel verder ingroeit door de groeirichting te begeleiden. Ook kunt u tips krijgen om het ingroeien van uw nagels in de toekomst te voorkomen. Is er sprake van een ingegroeide nagel met ontsteking dan is een verwijzing van uw huisarts nodig. ik kan eventueel een nagelbeugel plaatsen om de groei van uw nagel te reguleren.


Heeft u risicovoeten? Maakt u dan voor de behandeling van uw ingroeiende of ingegroeide nagel maak een afspraak

Dwangnagel (een stukje nagel dat aan de zijkant van de nagel meegroeit)

Centrum voor Voettherapie en Podotherapie Hoogeveen | Nagel-/ huidaandoeningen

Dwangnagel

Een dwangnagel wordt ook wel een nijnagel genoemd. In wezen is een dwangnagel niets anders dan een stukje nagel dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting groeien waardoor het hinder geeft of kan gaan ontsteken. Het kan soms ook een inscheuring van de verharde huid langs de nagelriem zijn. Een dwangnagel kan aangeboren zijn, maar ook een opgelopen trauma bijvoorbeeld door een klap of stoot kan de oorzaak zijn. Ook kan een dwangnagel ontstaan na een operatie aan de nagel. Een dwangnagel komt meestal voor aan de buitenkant van de nagel aan de kleine teen.

Wat is een dwangnagel (nijnagel)?

Bij teennagels ontstaat een dwangnagel geregeld aan de buitenkant van de kleine teennagel. De huid en de nagelriem zijn daar vaak droog. Dat gecombineerd met druk van uw schoen kan zorgen voor een kleine beschadiging, met als gevolg een verstoring in de groei van de teennagel; een dwang of nijnagel.

Ondanks dat een dwangnagel vaak klein en niet ernstig is, kan het wel een behoorlijk ‘irritant stukje nagel’ zijn. De nijnagel kan bijvoorbeeld aan uw sok blijven haken. De huid van de nagelomgeving kan hierdoor verder uitscheuren, wat pijnlijk is. Deze inscheuring kan daarbij ook voor nieuwe dwangnagels zorgen. Een dwangnagel kan ook ontstoken raken. In het ergste geval kan hierdoor koorts en zwelling optreden. Een dwangnagel kan eenvoudig worden behandeld door de pedicure of medisch pedicure. Het wegfrezen van het stukje nagel is meestal voldoende.

Symptomen van een dwangnagel

 • klein stukje nagel dat naast de reguliere nagel groeit
 • inscheuring van de verharde huid naast uw nagel

Oorzaken van een dwangnagel

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontwikkelen van een dwangnagel. Dit kan door beschadiging van de nagelwortel door een klap of stoot, waardoor een verstoorde groei ontstaat. In enkele gevallen komt een dwangnagel ook voor als gevolg van een operatie aan de nagel (bijvoorbeeld aan een ingegroeide nagel). Maar een dergelijke nagel kan zoals eerder genoemd ook aangeboren zijn.

Wat kunt u zelf doen

Probeer nooit het ‘extra’ nagelstukje uit de huid te trekken. Hiermee beschadigt u de nagelwortel en verergert u het probleem. Ik als medisch pedicure kan op verschillende manieren uw nagel eenvoudig, snel en pijnloos behandelen.

Dwangnagel verwijderen of behandelen?

Ik zal het extra stukje nagelgroei machinaal behandelen zodat er geen drukpunt of pijn ontstaat en u niet meer blijft haken achter uw sok. In sommige gevallen kan regelmatige behandeling nodig zijn. Maar uw voetprobleem kan ook na een eenmalige behandeling wegblijven.

 

Extra aanvullende nagel problemen!

nagelproblemen
.

Bij ieder probleem geldt: ga als je je ongerust maakt, naar je huisarts.. Alleen is het bij die nagel wat moeilijker inschatten wanneer dit nodig is. Pas in ieder geval op voor de volgende kenmerken.

Witte plekjes

Witte plekjes ontstaan doordat er bij het stoten of knippen van je nagels lucht tussen de nagelcellen is gedrongen. Dit heeft niets te maken met een tekort aan kalk. Geen probleem, gaat vanzelf weer weg. Gaan ze maar niet weg? Ga dan even langs de huisarts.

Witte nagels

Zijn je nagels wit, (behalve aan de boven en onderkant) dan kan dat duiden op leverproblemen, zoals hepatitis. Zijn je vingers daarbij ook nog eens geel, dan is dat een extra aanwijzing in die richting (geelzucht).

Droge of gescheurde nagelriemen

Als je nagelriemen droog zijn, kunnen ze scheuren omdat ze aan je nagel vastzitten en je nagel groeit. Gebruik een drupje olie of crème om je nagelriem soepel te maken en maak ze daarna los van je nagels met een bokkenpoot.

Broze nagels

Droge nagels die makkelijk afbrokkelen of breken, kunnen wijzen op schildklierproblemen. Maar zijn je breekbare nagels ook geel, dan is een schimmelinfectie waarschijnlijker.

Gele nagels

Gele nagels worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie. In zeldzame gevallen wijzen gele nagels op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.

Blauwe nagels

Een blauwe nagel kan veroorzaakt worden door een zuurstoftekort in je lichaam, zoals bij een longontsteking. Heel lichtblauwe nagels kunnen duiden op diabetes.

Donkere randen onder de nagels

Als er donkere randen onder je nagel ontstaan (dus niet een randje vuil, maar waar je er niet bij kunt), ga dan naar je huisarts. Deze kunnen namelijk veroorzaakt worden door huidkanker.

Deze nagel nooit negeren!

 

 

uitgebreide overzicht NAGEL-AFWIJKINGEN

In deze link komt u op de site van www.huidziekten.nl waar in je uitgebreide informatie kan vinden betreft nagel-afwijkingen.